Fitness štrúdl bez přidaného cukru a tuku

Ahoj fitness maniaci!

Dneska přináším recept, který je zdravější variantou pro jablečný štrúdl. Ten se obvykle skládá z listového těsta, které je tvořeno z 25-30% jenom tukem a obsahuje mnoho prázdných kalorií. Tento recept neobsahuje žádný přidaný tuk a výsledek chutná naprosto famózně, takže ho v klidu můžete nabídnout i návštěvě, která zdravým životním stylem úplně neholduje (a o tom, jak si nedělat nic z jejich poznámek zase příště). Navíc po něm nemusíte mít žádné výčitky a klidně si ho můžete třeba s tvarohem dát jako plnohodnotné jídlo (třeba místo svačiny nebo snídaně :))
Ještě předtím, než se na něj vrhneme... uvítali byste do budoucna nějaké podobné recepty na téma zdravá varianta? Jak je známo, tak česká kuchyně není úplně nejlehčí kuchyně, a tak bychom se jí mohli podívat na zoubek a pár receptů trochu přetvořit k obrazu našemu. :) Jak Vám chutnalo a jestli byste uvítali i další zdravé recepty mi dejte vědět do komentářů! :)


Na štrúdl budeme potřebovat:
* 150g ovesných vloček
* 100g celozrnné žitné/špaldové mouky
* 1 vaničku nízkotučného tvarohu
* 2 lžíce agávového sirupu (nebo jiného sladidla)
* 50ml vody
* 30g chia semínek (nutně nepotřebujeme, zvyšujeme tím  nutriční hodnotu)
* 3 střední jablíčka, skořici, rozinky, popř. i oříšky :)


Předehřejeme si troubu na 190°C. Vločky, mouku, tvaroh, vodu a agávový sirup si dáme dohromady do jedné mísy. Poté si připravíme "pastu" z chia semínek, která nám těsto lépe spojí a dodá mu na nutriční hodnotě. Vyrobíme ji smícháním 30 gramů chia semínek s kouskem vody (tak, aby byla semínka potopená), lžící promícháme a necháme semínka nasáknout vodu. Semínka naberou na objemu a utvoří jakousi hmotu, která bude lehce tvárná a bude držet pohromadě. Tu pak přidáme do misky k ostatním surovinám.


Všechno pak smícháme dohromady a uhněteme těstíčko.



Těstíčko bude trošku mokřejší, ale to nám vůbec nevadí, protože ho budeme ještě válet na pomoučené ploše.
Jablka oloupeme (to je jak na brambory, haha :D) a nastrouháme, přisypeme skořici, oříšky a rozinky (které máme doma vybrané z oříškových směsí... normálně by se toho u nás nikdo ani nedotkl, ale nezužitkuj to, když to máš doma, že :D) a jdeme na válení a plnění. :)



Těsto si na pomoučené ploše vyválíme tak tlusté, aby se nám neprotrhlo a dalo se s ním krásně štrúdl zabalit. Potom si na něj dáme jablkovou směs, kterou rozdělím do 3 částí, aby náplň nebyla jen veprostřed.


Teď už štrúdlík jen zabalíme, posypeme vločkami a šoupnem na 35 minutek do trouby, po 15 minutkách můžeme pomazat vajíčkem. :)



Nebojte se ho propíchat vidličkou, ať nám nepopraská a promiňte mi, prosím, mé balící schopnosti. já prostě neumim zabalit ani ten štrúdl! :D
A tady už máme výsledek naší práce, který doplním ještě bílým jogurtem, abych dezertu dodala na bílkovinách. :)




Dobrou chuť a doufám, že vyzkoušíte!! :)

Komentáře

  1. Vypadá to naprosto úžasně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Jsem na tenhle recept pyšná, jsem ráda, že si můžu dát i mňamku jako štrúdl v light verzi. :) Snad ho taky zkusíš a bude ti chutnat!! :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za Vaši zpětnou vazbu! :)