Osvěžující minidortík s pečenými jablky ♥

Ahojky všichni moji štíhlí a vysportování přátelé! ♥

Po delší době přicházím s receptem, tentokrát na tento osvěžující dortík, jehož lehounký krém se v puse rozplývá jako chomáčky mraků na obloze (no dobře, to nebylo úplně nejpoetičtější přirovnání, ale význam všichni chápeme - krém je jemný :D). Krusta je měkounká, takže na ni nemusíte brát stejkový nůž, jak to někdy bývá u čískejkových krust, a pečená jablíčka se skořicí dodávají dezertu slaďounkou a osvěžující chuť. Jestli hledáte nějaký letní dezert, který vás osvěží, zároveň se z něho najíte a nebudete se po něm cítit těžce, tohle je přesně ta pravá volba pro vás.



Na osvěžující minidortík (průměr 18-20cm) budeme potřebovat:


Krusta:
* 1 hrnek ovesných vloček
* 1/2 hrnku strouhaného kokosu
* 1/2 hrnku mletých oříšků
* 8 sušených meruněk
* vařicí voda

Náplň:
* 1 polotučný tvaroh
* 1 bílý jogurt
* 1 vajíčko
* 1 lžíce datlového sirupu

Na pečená jablíčka:
* 2 jablka
* trochu vody, skořice

Na posypku:
* trochu kokosu, ovesných vloček, arašídů na drobné kousky


Začneme tím, že si meruňky zalijeme vařicí vodou tak, aby byly celé ponořené a necháme odstát zhruba na 10 minutek.


Mezitím si v míse smícháme všechny suché ingredience na krustu - ovesné vločky, kokos, mleté oříšky, popř. i skořici, a dáme vařit vodu. Nebudeme jí potřebovat moc, ale alespoň polovinu hrnečku mějte připravenou. :) Meruňky si pak nakrájíme na drobné kousky a přidáme ke směsi.


Troubu si předehřejeme na 175°C. Směs zalijeme troškou vařicí vody, kterou přiléváme postupně, abychom získali lepkavé těstíčko, se kterým se nám bude dobře pracovat. Zrovna v tomto případě je méně více. :)

Dno formy si vysteleme pečicím papírem, okraje buď promažeme máslem či kokosovým olejem, nebo je necháme být (dortík by se neměl přilepit) a těsto pak do formy namačkáme (nezapomeňte na vysoké okraje).



Krustu dáme na 10 minutek předpéct a mezitím si připravíme jablíčka a tvarohovou náplň.

Jablka si nakrájíme na menší kostičky, přendáme do rendlíku, zalijeme vodou do půlky, přidáme skořici a vaříme až do doby, kdy se tekutina vypaří.


Jakmile máme jablíčka i s vodou v rendlíku, nachystáme si tvarohovou náplň, která bude hotová raz dva - v míse si totiž jen smícháme tvaroh s bílým jogurtem, lžící datlového sirupu (směs dost obarví, takže klidně můžete použít namísto něj med nebo jiné přírodní sladidlo) a vajíčkem v jemný krém. Já do náplně přidala ještě trošičku kokosu, protože mi v krémech moc chutná. :)


Jakmile se voda z jablíček vyvaří a krusta bude upečená, stačí jen vlít krém na korpus, pěkně ho uhladit a poklást dušenými jablky. Dort můžeme posypat ovesnými vločkami, kokosem, oříšky a skořicí a dáme ho péct na 35-40 minut.



No a je hotovo! :) Jednoduché jako facka a ten výsledek! Těším se, jestli recept taky vyzkoušíte a dáte mi vědět. ♥

Zítra se chystáme s přítelem a jeho rodinou na 2 týdny na dovolenou do jižních Čech, tak už se přímo nemůžu dočkat a i tam se pro vás budu snažit vymyslet nějaké zdravé recepty. :)

Mějte se všichni moc krásně a užívejte léta!!





Komentáře