Perníkový dort s rumovým krémem

Krásný páteční večer!

A hlavně všechno nejlepší do nového roku. :) Dneska ráno jsme se akorát vrhli na pátou kapitolu knížky s názvem 2018, tak doufám, že se vám dobře drží tužka a že si neděláte nic z toho, když se vám sem tam někam vloudí malá gramatická chybička...
... jsem přesvědčená, že každá jedna kapitola tohohle čerstvého bestselleru bude krásná, unikátní a plná řádků, ve kterých se budou vyskytovat jen slova lásky a úspěchu. ♥

Dneska si ukážeme recept na tenhle voňavý perníkový dort s rumovým krémem, k jehož sestavení mne inspirovaly samotné svátky. Miluji vůni skořice a perníku, no a kdy jindy si ji vychutnat než v čas, kdy domovem voní rumové kuličky a vaječný koňak. :) U nás tenhle rok teda netekl nijak proudem... vlastně jsem neměla ani cukroví (jenom pár kousků mé zdravější verze), a tak mám dobrý důvod si to vynahradit alespoň tímhle dortíkem. :D

Dortík je dosti vláčný (až mokrý), protože v něm najdeme rozmixovaná jablka, která těsto dost hydratují. Jestliže nemusíte mokrá těstíčka a jste spíše na sušší korpusy, určitě ovoce můžete vynechat a vajíčka rozdělit na bílky a žloutky a vyšlehat z nich pěnu a sníh. Tak zajistíte, že bude korpus nadýchanější a "piškotovější". 

U nás se konzistence korpusu moc neprosadila, ale já mám právě tyhle mokřejší dezerty ráda, protože mám pocit, že se z nich najím a nemusím se při jejich pojídání bát, že bych se udávila kouskem suchého těsta. :D



Ingredience na perníkový dort (⌀28cm):

Korpus:

* 2 větší hrnky celozrnné špaldové mouky
* 1/2 většího hrnku mletých vlašských oříšků
* 1/2 většího hrnku mletého kokosu
* 1 větší hrnek mléka
* 2 jablka
* 2 vejce
* 2 lžíce javoráčku, medu nebo třtinového cukru
* kakao dle chuti
* 1/2 balíčku pečicího prášku do perníku
* 2 lžičky perníkového koření
* 1 lžíce rumu (či pár kapek rumové esence)

Rumová náplň:

* 1 polotučný tvaroh
* 2 lžíce javoráčku, medu nebo třtinového cukru
* 2 lžičky rumu (či pár kapek rumové esence)
* najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Postup:

1. Začneme tím, že si v míse smícháme všechny suché ingredience na korpus - celozrnnou mouku, vlašské oříšky, kokos, kakao, pečicí prášek do perníku a perníkové koření. Suchou směs dobře promícháme.

2. Jablka nakrájíme na kostičky a rozmixujeme s vajíčky v jemné pyré.

3. K suché směsi přidáme jablečné pyré a ostatní mokré ingredience - mléko, přírodní sladidlo a lžíci rumu. Vymícháme hustější těsto, které pak vylijeme do pečicím papírem vyložené a po stranách olejem vymazané dortové formy.


4. Pečeme zhruba 35 minut na 180°C. Dort necháme úplně vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.

5. V další misce k tvarohu přidáme 2 lžičky rumu, přírodní sladidlo a najemno nastrouhanou kůru z citronu. Kdo chce, může přidat ještě skořici, která chuť krému příjemně obzvláštní. :) Dobře promícháme a necháme odpočinout v lednici než dort úplně vychladne. 


6. Po vychladnutí dort rozřízneme podélně napůl, promažeme polovinou krému, přiklopíme. Zbytek krému použijeme na vršek dortu, na jehož dozdobení používám ještě plátky z 1 pomeranče, kokosové chipsy, vlašské oříšky a rozpuštěnou kvalitní čokoládu.


7. Dobrou chuť! ♥



Komentáře