Celozrnné pudinkové řezy ♥
Léto je v plném proudu. Jak ho užíváte? Já úplně na maximum!
S přítelem jsme už stihli Barcelonu, s rodinou zase severní Itálii a v sobotu nás čeká odjezd na Lipno, takže se neskutečně těším, protože jsem tam ještě nikdy nebyla a slyšela jsem na něj jen samou chválu. :)
Dneska bych vám chtěla předat recept na jednu letní bombu, kterou nám moje milovaná maminka vždycky dělávala. Letní proto, že dokáže v těhle horkách parádně ochladit a navíc její povrch trochu připomíná rozbouřenou mořskou hladinu. A o čem, že je řeč? O pudinkových řezích, přece!
Hlavní roli v původní verzi tohoto moučníku hraje zakysaná smetana, kterou můžete klidně použít. Já ji ale v rámci úspory tuku a kalorií (abych si mohla dát bez starostí ještě víc :3) nahradím tvarohem, který má i mnohem více bílkovin, takže parádně zasytí.
Kombinace tvaroh + vanilkový pudink + kakao a skořice + piškot je prostě nesmrtelná. Tak proč ji nevyzkoušet bez výčitek i u vás doma? :)
Na menší plech (20x20 cm) budeme potřebovat:
TĚSTO:
Suché ingredience:
* 1 hrnek celozrnné mouky (doporučuji žitnou od Nature's Promies - k dostání v Albertu)
* 2 lžíce třtinového cukru
* 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
Mokré ingredience:
* 4 vejce (odděleně)
* 200 ml mléka
* vanilkový extrakt
PUDINKOVÁ VRSTVA:
* 1/2 vanilkového pudinku (= 20 g)
* 200 ml mléka
* 1 lžíce třtinového cukru + stévie dle chuti
TVAROHOVÁ VRSTVA:
* 1 polotučný tvaroh
* trochu mléka na naředění
* stévie dle chuti
POSYP:
* kakao a skořice
Postup:
1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke žloutkům přidáme 2 lžíce třtinového cukru a vyšleháme do světlé, jemné, "líné" pěny.
2. Ke žloutkům přilijeme mléko a trochu vanilkového extraktu. Přidáme všechny suché ingredience na těsto a dobře promícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
3. Těsto vlijeme do pečicím papírem vyložené formy a připravíme si pudinkovou vrstvu. Ve 100 ml mléka rozmícháme vanilkový pudink. Zbytek mléka přivedeme k varu, osladíme třtinovým cukrem a stévií a připravíme hustější pudink tak, jak jsme zvyklí. Hotovým pudinkem pak polijeme těsto.
4. Takto připravenou buchtu dáme péct zhruba na 25-30 minut na 180°C. Každá trouba peče jinak, takže si buchtu radši pohlídáme.
5. Než se buchta upeče, připravíme si velmi jednoduchou tvarohovou vrstvu. Tvaroh rozmícháme s trochou mléka v jemný, hustý krém, který můžeme (či nemusíme) dosladit. Já použila trochu stévie.
6. Ihned po vytažení z trouby buchtu rovnoměrně potřeme tvarohem a zasypeme kakaem a skořicí. Buchtu po vychladnutí necháme odležet pár hodin v lednici a poté podáváme. Nejlepší je zastudena. :)
Dobrou chuť! ♥
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za Vaši zpětnou vazbu! :)