Valentýnská fit buchta s jahodovou mozaikou

Krásný nedělní večer, mí vysportovaní kamarádi. :)

Blíží se nám 14. únor, Valentýn, nebo také svátek zamilovaných.
Spousta lidí ho odsuzuje, další spousta se na něj těší celý rok, no a ta poslední spousta ho vůbec neřeší. Musím se přiznat, že asi patřím na rozhraní 2.-3. spousty. 
Líbí se mi argumenty lidí, kteří říkají, že vážit si toho druhého a vzpomenout si na něj nemáme jenom na ten 1 den v roce, ale pořád. Na druhou stranu si ale říkám, proč si v dnešním uspěchaném světě, kdy nemáme skoro na nic (a hlavně na nikoho, bohužel!!) čas, nenajít nějakou pěknou chvilku a pořádně ji nevyužít.
Řekněme si upřímně: kolik z nás chodí v týdnu třeba do kina nebo na romantickou večeři? Moc lidí asi ne, i když věřím, že by se našla spousta výjimek! No, ale tím nechci říct, že když tohle se svou druhou polovičkou neprovozujeme, jsme romantičtí barbaři nebo snad nenormálové. Každý, ať si ve svém vztahu dělá co chce, je to přece vztah té dané osoby a okolí do toho nic není.
Kromě krásných chvilek se ale k Valentýnu také (bohužel) vztahuje jistá komerčnost. Už od poloviny ledna se ve výlohách obchodů se spodním prádlem objevují speciální valentýnské akce, v hypermarketech už se chystají natisknuté valentýnky, do kterých stačí jenom dopsat jméno, obchodní centra chystají speciální akce pro páry a v různých samoobsluhách a benzínkách už se na nás z regálu smějí valentýnské edice bonboniér, všemožných cukrátek, sušenek a dokonce i polotovarů.
S tímhle nesouhlasím. Člověk přece nepotřebuje jako důkaz lásky něco materiálního. Nějaká čokoláda nebo šperk přece neukazuje to, kolik pro vás ta daná osoba znamená, nebo jo? Musim vám říct, že mám toho konzumu poslední dobou dost a snažím se ho co nejvíc omezit. I to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla se s vámi podělit o dnešní recept. O tom ale možná někdy jindy... dneska je předmětem tohohle zadumání krásná věc - láska.
Jestli už ale nějaký pěkný dárek, o kterém víte, že vaši druhou polovičkou potěší, máte, tak to je paráda. Není snad nic krásnějšího, než vidět tu potěšenou a překvapenou zář v očích milované osoby - a je jedno, jestli je to přítelkyně, přítel, taťka, mamča nebo třeba babička.
Na závěr mi dovolte říct ještě dvě věci. I když třeba tomu druhému nic nekoupíte, neciťte se špatně. Dárky nejsou důležité, to to, co je mezi vámi, je. Užijte si ten čas s vaší milovanou osobou co nejvíce to půjde a kdybyste přeci jen viděli její zklamaný obličej, určitě není problém ho spravit nějakou spontánní maličkosti, pozváním na oblíbený dezert nebo třeba lechtivým tanečkem ve vaší ložnici (představivosti se přece meze nekladou, tak proč nezkoušet nové věci, když žijeme jen jednou?!).
No a ta druhá věc? Ta je pro ty, kteří ještě svou druhou polovičku nenašli. Neciťte se špatně kvůli tomu, že všichni kolem vás někoho mají a vy ne. Nebuďte smutní z toho, že nedostanete puget 49 růží, Victorku nebo klíčky od nejnovějšího sporťáku. I když si myslíte, že jste sami, tak nejste. Pořád máte jednu osobu, která tady pro vás bude celý život a která vás bude po celý život milovat (a to vám garantuju!!) - VÁS. Když už nemáte někoho druhého, komu byste darovali svůj drahocenný čas, darujte ho sobě, protože to VY jste ta nejdůležitější osoba ve vašem životě. Milujte jí, opečovávejte a čas od času i jí i dopřávejte, protože to ONA s vámi bude držet basu, i když bude stát celý svět proti vám. Nezapomínejte na sebe a rozhodně se o Valentýnu neciťte méněcenní. Jste úžasná osoba, která stojí za milování a společný život. Já to vím, věřím tomu, a když uvěříte taky, uvidíte, jaké změny se kolem vás nadějou. Na každého jednou čeká jeho doprovod, věřte tomu, ale kdo ví, jestli se objeví zítra nebo za 3 roky? Nikdo. A proto se nebojte si užívat každičkou chvilku vašeho úžasného života, protože co se má stát, tak se prostě stane...


Na valentýnskou kefírovou fit buchtu budeme potřebovat (plech 23x23cm):

Korpus:
* 2 hrnky mletých vloček
* 1 a 1/2 hrnku kefíru
* 1 vajíčko
* 1 jablko
(korpus bude téměř nesladký, určitě těsto ochutnejte a kdyžtak přidejte trochu javorového sirupu)

Náplň:
* 1 nízkotučný tvaroh + 3/4 hrnku mléka
* 1 lžíce javoráče (snažím se držet metody "čím méně, tím lépe", proto radši náplň ochutnej a popř. doslaď, ptž pečením ztratí sladkost)
* pokud chceme, můžeme přidat vanilkovou esenci

Jahodová redukce:
* asi 10 jahod (doporučuji mražené z Lidlu)
* 1/2 hrnku vody


Začneme tím, že si uděláme těsto. V míse si smícháme 2 hrnky mletých ovesných vloček s 1 a 1/2 hrnku kefíru, přidáme vajíčko a nahrubo nastrouhané jablko. Směs pak vymícháme v hutnější těsto, které bude opravdu jenom přírodně sladké, proto popř. doporučuji dosladit podle chuti. Nám chutná buchta i tak, takže kdybyste se chtěli challengenout a zkusit menší množství cukru, určitě nebude bez chuti. :) Vzniklé těstíčko přemístíme do formy. Já mám silikonovou, takže ji nevymazávám, jestliže ji máte z jiného matroše, určitě ji vystelte pečícím papírem.


  
Nyní se vrhneme na náplň, která bude hotová za pár minutek. :) V míse si vymícháme vaničku nízkotučného tvarohu (čím tučnější, tím bude náplň sladší) s 3/4 hrnkem mléka a dosladíme javorovým sirupem (přidávám 1 lžíci) a pokud bychom ji chtěli obzvláštnit, můžeme přikápnout kousek vanilkové esence. Vzniklou plnku nalijeme na těsto a pěkně ji rozprostřeme.


Teďka už zbývá udělat jenom jahodovou redukci, ze které utvoříme mozaiku.
Nejdříve si předehřejeme troubu na 160°C. Do menšího kastrůlku nalijeme 1/2 hrnku vody, kterou pak přivedeme k varu. Do vařící se vody přidáme zhruba 10 jahod, které postupně rozvařujeme a tvoříme redukci. Tu nedoslazuji a jakmile mám omáčku v požadované konzistenci (s menšími kousky jahod), tak ji přecedím přes sítko a pak naliju na tvarohovou náplň, vezmu špejli a tvořím ornamenty - mozaiku. :)




Podívejte se, jak nádhernou má ta jahodová redukce barvu! Ta se bohužel při pečení vytratí. Zkoušku ohněm buchta podstoupí na 35-40 minutek.
I když by se vám pak těsto mohlo zdát nedopečené, tak se nebojte, mokrost těsta je daná strouhaným jablkem a kefírem, i proto stačí opravdu malej kousek a člověk se hnedka cejtí plnej. :)


Takže jestli vás nebavěj čokoládky a gumový bonbóny, co kdybyste zkusili třeba tohle? Garantuju vám, že ji zvládnou i úplný nekuchaři!! :)
Mějte se krásně a užívejte Valentýna a vlastně i celého týdne,
s láskou vaše


Komentáře