Nadýchaná vanilková roláda bez mouky a lepku

Ahojte kamarádi!

Ozývám se zase po delší době, po prázdninách, ze svého milovaného domova. ♥

Na začátek bych vám všem, kteří jste šli do nové školy, práce nebo jste se prostě vrátili z parádní dovolené, chtěla popřát krásný a úspěšný start a aby se vám na novém (starém) místě jenom dařilo! :)

Vím, že jste skvělé a energické osobnosti, které si zaslouží uznání a obdiv, tak na to nezapomínejte ani vy a přistupujte ke všem novým výzvám s úsměvem! Uvidíte, že pak půjde všechno líp. :)

No a teď zpátky k dnešnímu receptu! Již několikrát jsem vám slibovala recept na vanilkovou roládku, která je i bez mouky (a tudíž i lepku, takže potěšíme naše gluten-free kamarády) krásně nadýchaná, jemná a kromě chuťových pohárků vám pohladí i vaše bříško. :) Vím, že samochvála smrdí, ale řeknu vám, tenhle recept je prostě pecka, kterou opravdu musíte vyzkoušet! Taky už na ní máte chuť? Tak dost slibování a pojďme rovnou na to!


Na roládku budeme potřebovat:

Na těsto:

* 4 vajíčka (odděleně)
* 4 lžíce vlažné vody
* 1 sáček vanilkového pudinku
* 2 lžičky datlového sirupu
* štipku soli

Na náplň:

* 1 polotučný tvaroh
* 1 lžičku datlového sirupu
* asi 10 mražených jahod
* 1 lžíci chia semínek



Postup je velmi jednoduchý. Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky do 2 misek. K bílkům přidáme štipku soli a 1 lžičku datlového sirupu a vyšleháme v tuhý sníh. Že je sníh ready poznáme tak, že po vytažení metel směřují jeho špičky nahoru.


V 2. míse vyšleháme žloutky s 1 lžičkou datlového sirupu v jemnou a světlou pěnu, do které pak přidáme 4 lžíce vlažné vody a důkladně prošleháme další 3 minutky. Nyní už jen zbývá postupně přidat vanilkový pudink, který taktéž dobře prošleháme.


Troubu si předehřejeme na 180°C a jemně smícháme sníh s vanilkovou pěnou. Pokud máte rádi výrazné chutě, klidně do těsta přidejte i pár kapek vanilkové esence. Já nechám těsto jak je a pak už ho jen rozetřu na pečicím papírem vystlaný plech do silnější vrstvy.


Roládku pečeme zhruba 10 minutek a po vytažení z trouby ji ihned srolujeme. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme jahodovou nátěrku a tvarohovou náplň.
10 rozmražených jahod si v mističce rozmačkáme. Tvaroh si v druhé mističce smícháme s troškou vody v roztíratelný krém, přidáme 1 lžíci chia semínek a 1 lžičku datlového sirupu.


Jakmile je roláda vychladnutá, srolujeme ji z pečicího papíru, pomažeme jahodovou nátěrkou, tvarohovou náplní, pevně zarolujeme a zabalenou ji dáme do lednice (nejlépe přes noc) uležet. :)


Poté už jenom podáváme s lesním ovocem, jogurtem nebo třeba mandlemi a kousky čokolády. ♥ Dneska jsem měla celou 1 polovinu ve škole na svačinku a ani byste mi nevěřili, jak moc jsem si pochutnala!!




Tak co, vyzkoušíte roládku? Já doufám, že ano a už se moc těším na vaše dojmy a zkušenosti! Rozhodně se nestyďte napsat do komentářů. :) ♥

Mějte se všichni moc krásně a dávejte na sebe pozor,
vaše KateFit29. ♥♥♥





Komentáře