Makovo-švestkový dortík

Mák a švestky. Kombinace, která k podzimu sedí jako pr.. na hrnec.

I když to už venku oficiálně vypadá na zimu a stromy a keře se oblékají do zimních kabátků, myslím si, že přece jen stojí za to, si ten podzim trošičku "připomenout", a to třeba tímhle úžasným dortíkem, který je hotový raz dva, je plný kvalitních bílkovin a komplexních sacharidů a je chuťově naprosto neobyčejný.

Prolínají se v něm totiž chutě 3 různých surovin - máku, švestek a tvarohu, které jsou i nedílnou součástí staročeských koláčů! Moji koláčoví favorité jsou rozhodně ty s tvarohem. Povidláci a makovci mi nikdy nechutnali, což je vzhledem k dnešnímu receptu docela paradox, a tak jestliže taky nemusíte některou z příchutí, rozhodně ještě neházejte flintu do žita! Může vás totiž ve spojení s těmi ostatními mile překvapit. :)

No a které koláče máte nejradši vy? Dejte mi vědět! Teďka už se ale pojďme vrhnout rovnou na recept...



Vidíte tu kuchařku? Už brzy chystám článek na téma "Co darovat fitnessačce k Vánocům?" a tenhle zápisníček na vlastní recepty se tam jistě dostane! Knížku jsem dostala od své "skorotchýně" ke svátku a nemůžu si ji vynachválit. ♥

Na dortík (⌀20cm) budeme potřebovat:

Korpus:

* 1/2 hrnku mletých ovesných vloček
* 1/2 hrnku mletých vlašských oříšků
* 1/2 hrnku kokosu
* 1/2 hrnku mletého máku
* 75g sušených švestek
* 1/2 hrnku kefíru
* 1 vejce
* skořice, popř. trochu PP do perníku

Náplň:

* 2 polotučné tvarohy
* 2 lžíce mletého máku
* 1 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce vody
* 5g agaru (1/2 pytlíčku)

Dozdobení:

Poleva:

* 4 kostičky kvalitní čokolády
* troška kokosového oleje

Kuličky:

* 75g sušených švestek
* 2 lžíce kokosu
* 1-2 lžíce ovesných vloček
* kakao, rumová esence


Začneme přípravou švestek na korpus. Všechny švestky (150g) vložíme do mističky a zalijeme vařicí vodou. Necháme 10 minut louhovat a mezitím si připravíme druhou mísu. 


V té si smícháme mleté vločky, mák, kokos a oříšky, přidáme lžičku skořice, špetku pečicího prášku do perníku a dobře promícháme. Poté přidáme mokré ingredience - vejce, kefír. Přelité švestky pak vyndáme z vody, rozmačkáme vidličkou na pastu a polovinu přidáme k ostatním ingrediencím (z druhé poloviny švestkové pasty pak totiž připravíme kuličky). Vše dobře promícháme v kompaktní, mokré těsto.



To pak navrstvíme do pečicím papírem vystlané dortové formy a pečeme zhruba 10 minutek na 180°C. Než se nám korpus upeče, můžeme si připravit krém.

Do rendlíku přidáme 1 lžíci třtinového nebo kokosového cukru a 2 lžíce vody. Zahříváme až do úplného rozpuštění cukru. Poté přidáme oba tvarohy, 2 lžíce máku a prováříme do té doby, než tvaroh "povolí". Poté už jen přisypeme půl balíčku agaru, který ve směsi dobře vymícháme tak, aby nám nedělal hrudky a zhruba po 1 minutě vaření odstavíme z plotny. Takto připravenou náplní už jen polijeme korpus a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme minimálně na 4 hodinky do lednice.



No a nyní máme čas na přípravu švestkových kuliček, kterými dortík dozdobíme. Do datlové pasty přidáme kokos, ovesné vločky, kakao a nakonec i trochu rumové esence, která kuličkám dodá šmrnc. :) Vznikne nám lepivé těsto, ze kterého vytvoříme 12 malých kuliček.




Kuličky taktéž uchováváme v lednici a jakmile je dort ready, můžeme rozpustit čokoládu, přidat k ní trochu kokosového oleje a dortík polít. Pak už jen dozdobíme kuličkami (které jsou skvělé i jako svačinka), mandlovými plátky, bobulovitým ovocem a můžeme podávat! :)


Dobrou chuť! ♥



Komentáře