Ovesná bábovka bez přidaného cukru ♥

Krásné svátky!

My jsme je tenhle rok strávili jak jinak než v kruhu rodinném. Přijela totiž babička, a tak u nás panovala moc příjemná atmosféra. Stromeček jsme s taťkou tenhle rok ozdobili do zlato-červena (aby nám ladil se světýlkama a doplňkama v obýváku) a dárků se pak pod ním objevilo opravdu dost (což ale nebyla priorita)! Naši štědrovečerní tabuli tvořil grilovaný losos s bramborovým pyré, kuřecí řízečky s bramborovým salátem a samozřejmě rybí polévka od druhé babičky (ryby nemusím, ale ochutnala jsem a byla úžasná, babi) a kuřecí vývar. 

Ještě v pátek před Vánoci jsem se ale vydala za svým Milým na Sever, kde jsme spolu ty Vánoce taky oslavili! Nepodávala se sice ryba a bramborový salát, ale pečivo se sýrem a šunkou, na kterym jsem si taky moc pochutnala! :D Tyhle naše studentské večeře naprosto miluju...
... celý den jsme si náramně užili - byli jsme na tržících, kafíčku, omrkli vánoční výzdobu ve městě a večer si pak za líbezného zvuku koled předali dárečky a přiťukli si sektíkem!

Takže Vánoce užité opravdu na max, škoda jen, že tak rychle utekly... ale nesmutníme, protože svátky pokračují dál a hlavně nás čeká Silvestr, na který pro vás chystám pár zdravých receptů... :)

No a co budeme péct dneska? Tuhle ovesnou bábovku bez přidaného cukru a tuku. Ježíšek mi totiž přinesl úplně úžasnou silikonovou formu, kterou jsem si moc přála, a tak jsem si řekla, že ji hned vyzkouším. No a rovnou s výzvou - řekla jsem si, že na první bábovku nepoužiju žádnej pískovej cukr ani sladidlo a dosladím bábovku jen ovocem. No a jak se zadařilo? Sladivost je opravdu někde jinde, ale jestli jste zvyklí na nesladké nebo méně sladké dezerty, myslím, že by vám mohla chutnat... :) těsto před pečením ale určitě ochutnejte a kdyžtak ještě přislaďte javoráčkem, medem či třeba třtinovým cukrem. Po upečení jsou dezerty vždy méně sladké.


Ingredience na menší bábovku:

Suché ingredience:

* 3 hrnky mletých ovesných vloček
* 1 lžička prášku do pečiva
* hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce
* kakao (dáme do poloviny)

Mokré ingredience:

* 3 vejce
* 1 a 1/2 hrnku mléka
* vanilková esence

Datlová pasta:

* 1 bílý jogurt
* 100g čerstvých datlí (nebo jiného ovoce)

+ olej na vymazání formy (v případě, že používáme jinou než silikonovou, doporučuji i mleté vločky nebo kokos na vysypání)



Postup:

Začneme přípravou datlové pasty. Datle zalijeme vařicí vodou tak, aby byly ponořené a přiklopíme je talířkem. Necháme odstát zhruba 15 minut a poté vodu slijeme. Datle rozmixujeme s 1 bílým jogurtem v jemnou pastu.


V míse si pak smícháme všechny suché ingredience (kromě kakaa), ke kterým přidáme datlovou pastu, mléko a pár kapek vanilkové esence. 

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. K bílkům přidáme štipku soli a ušleháme tuhý sníh, žloutky pak prošleháme ve světlou pěnu. Obojí pak postupně přidáváme do těsta.


Z bábovkového těsta pak uzmeme zhruba 1/4, do které vmícháme kakao.


Nyní už nám jen zbývá předehřát troubu na 160°C a navrstvit těsto do formy. Já i když mám silikonovou, tak ji radši vymazávám troškou oleje. V případě, že máte formu z jiného materiálu, tak vymazávání určitě nepřeskakujte.

Do formy nejdřív naleju polovinu světlého těsta, do jehož prostředku přidám tmavou část, projedu špejlí a přeliju zbytkem světlé části.


Takto připravenou bábovku pak dáme péct zhruba na 45-60 minut na 160°C. :) Moučník pak necháme kompletně vychladnout a až potom ho vyklopíme ven. Já pak bábovku pocákám ještě troškou kvalitní čokolády a posypu namletými oříšky. Vaší fantazii se ale meze nekladou!



Dobrou chuť a krásné svátky vam přeje 
vaše KateFit29. ♥


Komentáře