Fit Marlenková roláda ♥

Oříšky, med a lahodný vanilkový krém. Kombinace, kterou naprosto miluji, a na kterou jsem se jako malá těšila pokaždé, když jsme měli jet k babičce. Skoro na každé oslavě pro mě totiž měla schovanou Marlenku, kterou jsem spolu s medovníkem hltala snad po kilech!

Pár let uběhlo a i když mi tenhle týden bude posledních náct, Marlenku miluju pořád! Znamená pro mě totiž víc než jen sladkou tečku - vzpomínku na dětství.

A protože už pěkných pár let jím jinak - zdravěji a čistěji -, rozhodla jsem se, že ji zkusím přetvořit tak, abych si jí zase mohla dávat po kilech, ale bez pocitu, že brzy dostanu cukrovku.

Takže tadá! Dneska si ukážeme recept na tuhle celozrnnou Marlenkovou roládu se sníženým obsahem cukru, která potěší nejenom vaše chutě, ale i křivky! ♥

1 kousek má totiž jen 100 kcal! :)

A jaké je vaše oblíbené jídlo z dětství, na které rádi vzpomínáte..? :)


Na 1 střední roládu budeme potřebovat:

Těsto:

* 40 g celozrnné jemně mleté mouky Pernerka (špaldová nebo žitná) - k sehnání v Lidlu
* 20 g mletých vlašských oříšků
* 4 vejce (odděleně)
* 4 lžíce mléka
* 30 g medu/třtinového cukru
* stévie, skořice a vanilkový extrakt

Náplň:

* 2 polotučné tvarohy (ve vaničce)
* 10 g mletých vlašských oříšků
* 10 g medu/práškového třtinového cukru
* stévie, skořice a vanilkový extrakt

Posyp:

* 40 g mletých vlašských oříšků

Postup:

1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. 

2. K bílkům přidáme 15 gramů medu či třtinového cukru, špetku soli a vyšleháme v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme dalších 15 gramů sladidla a vyšleháme ve světlou pěnu - bude to trvat pár minut. Ke žloutkové pěně pak přišleháme 4 lžíce mléka, 40 gramů jemně mleté celozrnné mouky, 20 gramů mletých vlašských oříšků, stévii dle chuti, skořici a pár kapek vanilkového aroma. Vznikne nám hustější těsto.



3. Troubu si předehřejeme na 180°C.

4. Do těsta vmícháme sníh z bílků, jemně spojíme dohromady a v silnější vrstvě naneseme na pečicím papírem vyložený plech.



5. Roládu pečeme 10-12 minut a troubu neotevíráme. Po upečení ji ihned srolujeme a necháme vychladnout. Až poté ji budeme sundavat z pečicího papíru.

6. Mezitím si připravíme krém. Tvaroh prošleháme s 10 gramy medu či mletého třtinového cukru, přidáme pár kapek vanilkového aroma, trochu skořice a 10 gramů mletých oříšků. Necháme odpočinout v lednici.


7. Po vychladnutí roládu opatrně stáhneme z papíru a promažeme zhruba 3/4 krému. Zbylou část si necháme na pomazání vršku. Promazanou roládu necháme odpočívat asi 1-2 hodiny v lednici a poté pomažeme horní vrstvu a obalíme v mletých oříšcích.



8. Roláda chutná nejlépe po odležení v lednici přes noc, ale podávat se dá hned, jak ji obalíme v oříšcích. Dobrou chuť a nezapomeňte mi poslat fotku vašeho výtvoru na Instagram nebo FB stránku!

Kalorické hodnoty

Roládu rozkrájíme na 16 kousků.
1 kousek bude mít: 100 kcal/422 kJ, 6 g bílkovin, 6 g sacharidů (z toho 3,5 g cukru), 6 g tuku.
Celá roláda (16 kusů): 1600 kcal/6752 kJ, 96 g B, 96 g S (z toho 56 g C), 96 g T.

Komentáře

  1. Mňam, to by se mi líbilo, jen kdyby byla varianta bez lepku :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, pro bezlepkovou verzi nahraďte mouku ovesnými vločkami bez lepku, bezlepkovým pudinkem (s vanilkovou příchutí) nebo bezlepkovou směsí na pečení (tuším, že se jmenuje Jizerka?) - všechny verze by mohly fungovat. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za Vaši zpětnou vazbu! :)