Hruškový koláč se skořicovou žmolenkou ♥
Krásný únor a všechno nejlepší do nového roku!
V lednu na blogu bohužel nepřistál žádný nový recept. Času bylo pomálu, zkouškové ve škole dosáhlo svého vrcholu a ve středu, v předposlední lednový den, mě čekal maturitní ples. Byl to neuvěřitelný zážitek, o kterém se ještě určitě rozepíšu!
Únor je můj nejoblíbenější měsíc, protože má spoustu mých milovaných lidí (včetně mne) narozeniny, a tak je to pro mě měsíc plný oslav, dortů a příjemných setkání. :) O to více receptů čekejte!
No a co budeme péct dnes? Celozrnný hruškový koláč s tvarohem a skořicovou žmolenkou, který chutná úplně úžasně s teplým mlékem nebo kakaem. Zároveň je však úplně skvělou sladkou tečkou za nedělní kávou, takže jestli máte chuť něco upéct a pořád nevíte coby, dám vám teď malý tip. :)
Šťavnaté hrušky neskutečně dobře sedí ke karamelovému pudinku a skořici, takže věřím, že si ho taky tak zamilujete! ♥ Navíc má tenhle koláček super výživové hodnoty (viz. konec receptu)...
Na koláč s průměrem 28 cm budeme potřebovat:
Krusta:
* 200 g celozrnné špaldové mouky (Lidl)
* 1/2 karamelového pudinkového prášku (20 g)
* 1 vejce
* 100 ml mléka
* stévie a skořice dle chuti
Tvarohová karamelová náplň:
* 3 polotučné tvarohy (Lidl)
* 200 ml mléka
* 1/2 karamelového pudinkového prášku (20 g)
* Flavdrops (vanilka) a stévie dle chuti
Ostatní:
* 2 střední hrušky (s jádřinci i šťopkami cca 500 g)
Skořicová žmolenka:
* 30 g celozrnné špaldové mouky (Lidl)
* 5 g mletého kokosu
* 20 g arašídového másla (příp. obyčejného másla)
* trochu mléka dle konzistence
* stévie, skořice
Postup:
1) V míse si smícháme všechny sypké ingredience na krustu - 200 g celozrnné špaldové mouky, 20 g karamelového pudinkového prášku, stévii a můžeme přidat i trochu skořice. :) Dobře promícháme a přidáme 100 ml mléka a vejce. Spojíme rukama v kompaktní, nelepivé, pevné těsto a dle potřeby přidáme trošku vody.
2) Těsto si rozdělíme na tříčtvrtinu a čtvrtinu. Větší část namačkáme na dno silikonové formy (pokud nemáme ze silikonu, vysteleme pečicím papírem) a zbytek použijeme na vyšší okraje. K rozprostření těsta nám dopomůžou navlhčené konečky prstů. Koncem vařečky uděláme zvlněný okraj koláče. Těsto propícháme vidličkou.
3) Nyní je čas na přípravu náplně.
Začneme karamelovým pudinkem, který přichystáme v mikrovlnce. Ve vyšší mističce smícháme 200 ml mléka s 20 g karamelového pudinku a dáme na 30 vteřin do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Poté směs dobře prošleháme metličkou a opakujeme 3x.
Po všech 4 fázích by měl pudink začít houstnout. Poslední 5. fáze bude trvat pouze 15 vteřin (hlídejte) a poté pudink opět dobře prošleháme.
Je lepší mít pudink tekutější než hustější, rozhodně se za každou cenu nesnažte pudink vařit až do úplného zhoustnutí - vytvořily by se v něm cucky.
4) Než nám pudink trochu vychladne, přichystáme si tvarohový základ. V míse smícháme tvarohy se stévií. Na sladkosti nešetřete, vlivem pečení se část vytratí. Potom přimícháme pudink do tvarohu a opět dobře prošleháme.
5) Troubu předehřejeme na 185°C a navrstvíme karamelovou náplň na krustu. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, kterými poklademe koláč.
6) Skořicovou žmolenku připravíme spojením 30 g celozrnné mouky s 20 g arašídového (nebo normálního) másla a 5 g kokosu. Nezapomeneme přidat skořici a stévii. Dle potřeby přikápneme i trochu mléka a konečky prstů vytvoříme malé kousky žmolenky, kterými zasypeme vršek koláče.
7) Pečeme 40 minut na 185°C. Po upečení necháme koláč plně vychladnout (nejlépe mimo formu) a poté ho uchováváme v lednici. Hrušky v sobě mají spoustu šťávy, takže bude rozhodně vlhčí, kdežto sytý a lahodný.
Výživové hodnoty
* 1 kus (1/8 koláče): 1137 kJ,/270 kcal, 17 g bílkovin, 33 g sacharidů (z toho 8 g cukru), 7 g tuku
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za Vaši zpětnou vazbu! :)