Arašídové sušenky

Arašídové sušenky. 
U nás doma prostě milujeme oříšky. Běžně byste u nás ve "špajzce" našli ty nejrůznější druhy od mandlí, kešáků, přes arašídy, lískáče až po pekany a pistácie. Kromě makadamových oříšků zděláme snad úplně všechny - a je jedno, jestli jen tak na chuť, nebo třeba do koláče či jako ozdobu na jogurtový parfait.
Moje nejmilejší maminka arašídy naprosto zbožňuje. Kupuje si každý týden několik balení nevylouskaných buráků a pak je vždycky večer u televize s jiskřičkama v očích louská a rozplývá se nad těma nejvypraženějšíma.
Recept na sušenky, které si dneska upečeme, jsem vymyslela právě pro ni, protože krom oříšků maminka miluje i sušenky. A právě tyhle bez přidaného cukru a tuku provoněné skořicí si naprosto zamilovala.
A já věřím, že si je zamilujete taky. ♥


Na 26 menších sušenek budeme potřebovat:

* 100 g arašídového másla (když bude s kousky, bude to ještě o "kousek" lepší!)
* 100 g datlové pasty
* 1 bílý jogurt
* 1 vejce
* 1 hrnek špaldové mouky
* 2 hrnky ovesných vloček
* 50 g rozinek
* skořice dle chuti

Postup:

1. V míse smícháme arašídové máslo s datlovou pastou. Já oboje skladuji v lednici, a tak jsou máslo i pasta pěkně tuhý. Proto dám směs zhruba na 1 minutu do mikrovlnky a poté dobře promíchám.



2. K datlovo-arašídové směsi přidáme 1 bílý jogurt, 1 vejce a skořici a vymícháme v homogenní krém. Ačkoliv nebude vypadat příliš fotogenicky, chuťově bude naprosto parádní. :D



3. Do krému přimícháme zbylé suché ingredience - 50 g rozinek, 2 hrnky ovesných vloček a 1 hrnek špaldové mouky. Obiloviny přimícháváme postupně a zpočátku je zapracováváme lžící, ke konci můžeme i rukama. Vzniknout by nám mělo lepivé, ale kompaktní těsto, které dáme asi na 30 minutek uležet do lednice.


4. Troubu si pak předehřejeme na 180°C a na 2 plechy vystlané pečicím papírem pak tvoříme sušenky. Já si nejdřív udělám menší kuličku, kterou mezi dlaněmi rozmáčknu a na plechu ji pak doplácám do kolečka. Těsto poměrně lepí, ale čím víc ho v ruce zahřejete, tím lépe se s ním bude pracovat. Výsledný produkt ale rozhodně stojí za to, takže se nevzdávejte! 
Vytvarované sušenky pak pečeme zhruba 15-20 minutek. 


5. Vychladnuté sušenky si pak užíváme jako výbornou snídani, svačinku nebo sladkou tečku za obědem. :) Doufám, že vám budou chutnat, a že mi na facebookovou stránku pošlete fotku svého výtvoru!! ♥







Komentáře