Tvarohový mangový dort ♥

Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.


Ahoj všichni fitnessáčci!

Dříve než začneme s dnešním receptem, mi dovolte vám popřát krásný první májový den! Věřím, že ode dneška bude už konečně krásně a teplo! :) No a i když to s počasím zatím moc letně nevypadá, rozhodla jsem se, že alespoň na mém talíři by to tak být mělo. Mamča nám s bráchou minulý týden koupila samé zdravé dobroty - snad tunu borůvek, avokádo, no a... MANGO. To naprosto zbožňuju a při pohledu na tu krásnou, tropickým sluncem žíhanou slupku mě hned chytila tvořivá, a tak jsem začla přemítat, co bych s ním mohla vytvořit. Volba padla na tenhle lehký & svěží tvarohový dort s jemnou, nasládlou mangovou vrstvou, která by dortíku dodávala ten správný říz.
Korpus dortu jsem se tentokrát snažila trošku obzvláštnit, a tak jsem do něj přidala i ovesné otruby, které mne překvapily svými nutričními hodnotami (na 100g 16,5g bílkovin, 14,6g vlákniny a 53,5g sacharidů)! Chutnají skoro stejně jako vločky a podle všeho by měly mít i super účinky na střeva, se kterými teda (ťuk, ťuk) problém nemám, ale věřím, že se určitě najdou i nějací fitnessáci, které by to mohlo zajímat. :) Důležité je však nepřekročit denní dávku otrub (zhruba 20-30g/den) kvůli obsahu fytátu. O tom jsem se dozvěděla, že je látka obsažená hlavně v obilovinách a semínkách, a že jeho hlavní úlohou je blokovat/zamknout nutrienty daných obilovin/semínek, které se díky jeho přítomnosti do trávicí soustavy ostatních predátorů (rozuměj lidí) nedostanou. To je určitě zajímavý fakt a určitě ho budu brát v potaz, stejně však jako můj vlastní selský rozum. :D
Do tvarohové náplně jsem přidala 2 lžíce javorového sirupu, které její chuť zjemnily, ale zároveň jí ponechaly takovou tu přírodní nakyslejší chuť. Sladit se snažím co nejméně, a tak určitě vždycky všechno ještě před pečením otestuje a popř. dochuťte podle sebe. Zkuste však pamatovat na zlaté pravidlo "Čím méně, tím lépe".
Mangová vrstva, do které jsem přidala skořici, pak už jen lehce dotváří chuť celého dortu a posouvá ho svou exotickou chutí o level výš. Na tu jsem použila pouze 1 mango, a tak je opravdu slabá, pokud máte radši silnější vrstvy ovoce na dortu, určitě se nestyďte ingredience na náplň zdvojnásobit. :)
Dort bude super na jakoukoliv letní či jarní party, ať už nějakou narozeninovou nebo jakoukoliv jinou, a pochutnají si na něm určitě i nefitnessáčci, kteří by do ničeho zdravého vidličkou ani nepíchli!
Tak pojďme na to. :)




Ingredience, které na dort (průměr 28cm) budeme potřebovat:

Korpus:
* 1 hrnek mletých ovesných vloček
* 1 hrnek ovesných otrub (můžeme nahradit oříšky nebo kokosem a vločkami 1:1)
* 1 hrnek strouhaného kokosu
* 1 vajíčko
* 3/4 hrnku vody
* 1 ČL skořice

Tvarohová náplň:
* 4 vaničky nízkotučného tvarohu
* 1/2 hrnku mléka
* 2 lžíce javorového sirupu

Mangová vrstva:
* 1 mango
* 1/4 hrnku vody
* 1 ČL skořice
* 1 balíček želatiny (používám čiré Dort-želé od dr. Oetkera)


Nejprve začneme tím, že si troubu předehřejeme na 180°C. V míse si pak smícháme všechny suché ingredience na korpus, k nim přidáme vajíčko, vodu a skořici a utvoříme pevné těsto, které poté namačkáme do pečicím papírem vystlané dortové formy. Snažíme se dělat co nejvyšší okraje, aby se nám udělala ovesná krustička, která bude držet náplň. :)



Jakmile máme namačkáno, strčíme korpus na 5 minut do trouby, aby se nám pěkně předpekl a mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Ta bude hotová raz dva.
V míse si rozmícháme 4 vaničky nízkotučného tvarohu s 1/2 hrnku mléka a dosladíme 2 lžícemi javorového sirupu. Chuť náplně bude přírodní, velmi jemně nasládlá, a tak ji doporučuji ještě před pečením ochutnat. Použít můžeme klidně i polotučný tvaroh, náplň bude o to méně kyselá a nebudeme ji muset přislazovat.


Jakmile je korpus předpečený, přemístíme na něj tvarohový krém a pěkně uhladíme. Nyní pečeme 25 minutek na stejnou teplotu. Náplň bude i po upečení "vodová", toho se nelekejte, tvaroh si sedne a bude normálně pevný. :)

A tady mám pro vás malé překvapení. :) Než se nám dortík stihne upéct, dáme si spolu takovou menší rozcvičku. Žádné výmluvy, teďka máme 25 minut čas, tak proč ho nevyužít k malé výzvě? :)
Náš rychlý mangový workout obsahuje:

* 40 panáků
* 15 dřepů
* 12 kliků
* 10 sklapovaček
* 5 angličáků

Cviky si klidně trošku modifikujte na základě vaší fyzické úrovně, ale rozhodně je udělejte!! A až budete mít hotovo, určitě napište do komentářů!! A rozhodně se těšte na takovýhle malý překvápka, který vás teď budou u receptů čekat!

PS dort v troubě vás sleduje a vidí, jestli ty cviky fakt uděláte... podle toho pak bude i chutnat, tak bacha!!

Dortík po vyndání necháme alespoň částečně vystydnout a připravíme si mangovou vrstvu.
Mango si nakrájíme na kousky. To uděláme tak, že ho rozřízneme napůl, vypreparujeme pecku a do obou dužin vyřežeme mřížku. Z té pak vyndaváme jednotlivé kousky. Pro jistotu jsem i připravila i gif, kde je krásně vidět, jak jsem to myslela :) :


Ty si pak přemístíme do smoothie mixéru, přidáme 1/4 hrnku vody, 1 čajovou lžičku skořice a mixujeme v jemné pyré.
Do něj si vmícháme 1 balíček želatiny a celou mangovou směs pak za stálého míchání provaříme asi 1-2 minutky v kastrůlku.



Ještě teplou směs rozmažeme po vychladlém dortu, zahladíme a necháme zatuhnout. Dort pak chladíme alespoň 1 hodinku v ledničce a můžeme podávat. :)
Já jsem ho dozdobila banánem, 1 kostičkou 90% čokolády a asi 2 lžícemi oříškového másla. Vaší fantazii se ale meze nekladou, takže se nebojte tvořit!! :)



Tímto bych moc chtěla poděkovat mému přítelíčkovi za asistenci, vám bych chtěla popřát dobrou chuť a krásné cvičeníčko!! :)
Mějte se moc krásně a odstartujte svůj týden s úsměvem!! 


Komentáře